Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy Obecny czas: Sob Wrz 04, 2010 5:30 pm

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 30 posty(贸w) ]  Id藕 do strony Poprzednia  1, 2, 3
 Zagadka dla anarchisty 
Autor Wiadomo艣膰
Awatar u偶ytkownika

Do艂膮czenie: Pon Pa藕 26, 2009 7:05 am
Post Re: Zagadka dla anarchisty
Leszek Nowak napisa艂(a):
W manipulacji to Ty jestes mistrzem :) Gdzie masz podane, 偶e te dane to z tego roku, a te z tamtego. Odnios艂em si臋 do tabeli, kt贸ra sam przytoczy艂e艣.
Nie umia艂e艣 z niej skorzysta膰, to jest fakt.
Leszek Nowak napisa艂(a):
Nie potrafisz zrozumiec pytania? Gdzie znale藕膰 dane to ja wiem, pytam sie jakie konkretnie Ty zastosujesz dane?
Wchodzisz w niebezpieczn膮 metod臋 kt贸r膮 stosowa艂 "Waldo", bardzo nie podoba艂a si臋 jemu zmiana mojej strategii dyskusyjnej. Dane poda艂em z Twojej strony by艂 przyk艂ad kt贸ry mo偶na przeliczy膰 uwzgl臋dniaj膮c r贸偶nice typologiczne.
Leszek Nowak napisa艂(a):
gdzie masz ten za艂膮cznik, bo go nie widz臋.
Obok tabeli, jest podpis przy skanie.
Leszek Nowak napisa艂(a):
Dok艂adnie panie Kolego. Wstyd. Tyle pisania i nadal nie widz臋, Twojego wyliczenia.
Trudne to nie jest. Warto艣膰 ci艣nienia liczymy z liniowego r贸wnania Mo to sta艂a dla g艂臋boko艣ci zero a delta M to wsp贸艂czynnik kierunkowy. Za komuny uczyli tego w szkole powiniene艣 umie膰. 呕e nie wiedzia艂e艣 jak du偶a jest to r贸偶nica w por贸wnaniu do wariantu PP, to obciach. Jest o M te偶 u J.Krzy偶aka str 209 w uj臋ciu Workmana. B臋dzie na targach w Warszawie to si臋 dowiesz.
Leszek Nowak napisa艂(a):
To tylko w twoich marzeniach.
Mog臋 przytoczy膰 je艣li zapomnia艂e艣.
Leszek Nowak napisa艂(a):
Czyli jednak Kolega przyznaje, 偶e nie ma tanich i niezawodnych analizator贸w helowych do u偶ycia podczas nurkowania.
Niezawodne s膮, trwa艂e te偶, lecz to faktycznie kolejny komputer specjalizowany, dlatego nie jest to tanie.
Leszek Nowak napisa艂(a):
A jaki maja czas po艂贸wkowy?
Znajdziesz to w publikacji Medycyna Nurkowa tabela 7.1. 6-8 przedzia艂 tkankowy z ZH-L16 dla helu. Wiem 偶e robisz egzamin, chyba a偶 takim g艂膮bem nie jeste艣.
Leszek Nowak napisa艂(a):
Super. Znaczy si臋 nie bedziesz mia艂 z tym najmniejszych problem贸w
Potraktuj臋 Ciebie tak samo jak M.Porada przed targami WiW kilka lat temu.
Leszek Nowak napisa艂(a):
Dzi臋ki za ocen臋, ale ta ocena jest wzi臋ta z sufitu. Je艣li nie rozumiesz, co czytasz, to ju偶 nie moja sprawa.
Mog臋 odszuka膰 fragmenty kt贸re napisa艂e艣, je艣li tego potrzebujesz 偶aden problem.
Leszek Nowak napisa艂(a):
Ca艂kowicie nie na temat.
M贸wi艂e艣 偶e to moja Biblia, podawa艂em informacje dlaczego nie jest to dobre opisanie sytuacji. Jest to na temat i prawda.

pozdrawiam rc

Wto Mar 09, 2010 7:37 pm

Do艂膮czenie: 艢ro Pa藕 21, 2009 9:47 am
Miejscowo艣膰: Warszawa
Podsumowuj膮c jedynym twoim argumentem to, to, 偶e przeciwnik to "g艂膮b" i nic nie wie. Po za cytowaniem wyrwanych fragment贸w z r贸偶nych publikacji nic nie wnosisz do dyskusji. Potrafisz tylko pisa膰 jaki to z Ciebie "geniusz". Mo偶e i jeste艣, ale z ca艂ej dyskusji to nie wynika. Nie jeste艣 w stanie da膰 ani jednej sensownej odpowiedzi na najprostrze pytanie. Nie potrafisz przedstawi膰 w ca艂o艣ci i na temat sensownego wywodu, nie m贸wi膮c ju偶 o logicznym uzasadnieniu. Potrafisz si臋 tylko przechwala膰. Mo偶e zmie艅 nicka na "Stefan Burczymucha" :)
Poprzez 3 strony post贸w nie by艂e艣 stanie przedstawi膰 w艂asnego rozwi膮zania zadania (pisanie, 偶e si臋 umie co艣 zrobi膰 nie oznacza automatycznie posiadania tej umiej臋tno艣ci). Wniosek: nie potrafisz tego zrobi膰 CBDU (jakby艣 nie rozumia艂: Co By艂o Do Udowodnienia).
Nie widz臋 sensu dalszej dyskusji, bo pewnie poza dalszymi bezpodstawnymi obelgami nic wi臋cej od Ciebie nie uzyskam, a tym bardziej rozwiazania zadania. Jak dla mnie EOT.

Wto Mar 09, 2010 9:11 pm
Profil WWW
Awatar u偶ytkownika

Leszek Nowak napisa艂(a):
Podsumowuj膮c jedynym twoim argumentem to, to, 偶e przeciwnik to "g艂膮b" i nic nie wie.
Nie wierz臋 偶e nie znasz podstawowego modelu dekompresji Buhlmana, dlatego przechodz臋 na styl rozmowy kt贸ry stosujesz. Jest to nie przyjemne dla rozm贸wcy, wiem doskonale. Mog臋 przedstawi膰 troch臋 rozm贸w z PP bluzgi us艂ysza艂 by艣 szybciutko.
Leszek Nowak napisa艂(a):
Po za cytowaniem wyrwanych fragment贸w z r贸偶nych publikacji nic nie wnosisz do dyskusji.
Matematyka zawiera poj臋cia wszystkie i prawie wszystkie. Mylisz te znaczenia. Obj臋to艣膰 obiegu 1. Ilo艣膰 p艂uka艅 2. Przedzia艂y nasycone 3. Model gazu rzeczywistego 4. Wielko艣膰 ci艣nie艅 przesyce艅 w r贸偶nych modelach 5. Mi艂o si臋 dowiedzie膰 偶e to wszystko to nic. Przejrzenie dyskusji pokazuje 偶e to akurat nie Ty wybiera艂e艣 rozs膮dne warianty.
Leszek Nowak napisa艂(a):
Potrafisz tylko pisa膰 jaki to z Ciebie "geniusz"
Bezczelny to jestem, lecz nie jestem nie omylny czy tym bardziej genialny.
Co prawda jestem zdumiony do tej pory, 偶e uda艂o si臋 w tak prostej konstrukcji jak P-386700 zawrze膰 tyle zalet. Podstawy s膮 d艂ugo znane, zrozumienie jak dzia艂aj膮 SCR s艂abiutko, prawie wcale.
Leszek Nowak napisa艂(a):
Mo偶e i jeste艣, ale z ca艂ej dyskusji to nie wynika.
Zapewniam nie jestem, tylko jestem patenciarzem nic wi臋cej.
Leszek Nowak napisa艂(a):
Nie jeste艣 w stanie da膰 ani jednej sensownej odpowiedzi na najprostrze pytanie.
Dlaczego mam nie traktowa膰 Ciebie spadkobiercy M Porady tak samo jak On traktowa艂 nas (ten drugi to r贸wnie偶 Ryszard).
Leszek Nowak napisa艂(a):
Nie potrafisz przedstawi膰 w ca艂o艣ci i na temat sensownego wywodu, nie m贸wi膮c ju偶 o logicznym uzasadnieniu. Potrafisz si臋 tylko przechwala膰. Mo偶e zmie艅 nicka na "Stefan Burczymucha"
Szkic co policzy膰 napisa艂em szybciutko, r贸wnie偶 to 偶e nie mam ochoty tego liczy膰 na piechot臋. Pokazanie krok po kroku co si臋 dzieje jest dobr膮 prezentacj膮. Policzenie w programie do kt贸rego nawet si臋 nie zna za艂o偶e艅 modelu nie jest edukacyjnie korzystne, jest spektakularne, lecz nawet nie wiedzia艂e艣 jakie s膮 podstawowe za艂o偶enia.
Leszek Nowak napisa艂(a):
Nie widz臋 sensu dalszej dyskusji, bo pewnie poza dalszymi bezpodstawnymi obelgami nic wi臋cej od Ciebie nie uzyskam, a tym bardziej rozwiazania zadania.
Naprawd臋 nie musz臋 odpowiada膰 w tonie nie przyjemnym, lecz wymagam tego samego od rozm贸wcy. Takie minimum poszanowania.

Tak na marginesie, to dla 8 przedzia艂u Mo to 18,2 m H2O a delta M to 1,1692 g艂臋boko艣膰 18m mno偶ymy przez delta M i sumujemy wychodzi 39,2 m H20, to ograniczenie dla samego helu, PP ma warto艣膰 0,9at kilkukrotnie mniej. Naprawd臋 nie wierz臋 偶e tego nie umiesz, wi臋c r偶niesz g艂膮ba. Potem si臋 skar偶ysz 偶e gierka jest rozpoznana, b膮d藕 powa偶ny.

pozdrawiam rc

艢ro Mar 10, 2010 7:08 am
Awatar u偶ytkownika

Leszek Nowak napisa艂(a):
Podsumowuj膮c jedynym twoim argumentem to, to, 偶e przeciwnik to "g艂膮b" i nic nie wie.
Andzrej Baci艅ski "BitPump" trafnie scharakteryzowa艂 trudno艣膰 rozmowy ze mn膮. Z grubsza to by艂o co艣 takiego, "wymy艣li艂 co艣 nowego i rozmawiaj tu z takim".
Je偶eli potrzebuj臋 strz臋py informacji do nowych rozwi膮za艅, to r贸wnie偶 tego samego spodziewam si臋 po rozm贸wcy. Mo偶esz si臋 tego dowiedzie膰 r贸wnie偶 od Dominika Graczyka "Honzo".
Poniewa偶 stawiasz si臋 w roli przeciwnika, to r贸wnie偶 dostosowuj臋 si臋 do formy, "nie walcz臋 z tymi kt贸rzy nie walcz膮".
Dyskusja z Tob膮 by艂a wielokro膰 przyjemniejsza ni偶 z PP, nie by艂a poprawna, lecz dzi臋kuj臋.

pozdrawiam rc

艢ro Mar 10, 2010 9:57 am
Awatar u偶ytkownika

Zamie艣ci艂em tabel臋 9.12 w kt贸rej s膮 informacje o tym w jakich tkankach mamy jakie ilo艣ci rozpuszczonego azotu. Do oceny ile helu mie艣ci si臋 w tych tkankach podstawowym 藕r贸d艂em informacji jest Medycyna nurkowa J. Krzy偶ak, tabela 7.1 w niej znajdujemy informacj臋 偶e mi臋艣nie maj膮 czas po艂owicznego odsycania 37-79 min dla azotu i 14-30 min dla helu. Z ZH-L16 dla helu znajdujemy 偶e to 6-8 przedzia艂 tkankowy. Czas przystanku by艂 podany na poziomie 5 min, czyli por贸wnywany z tymi przedzia艂ami zw艂aszcza 偶e masa tego 藕r贸d艂a jest du偶a w por贸wnaniu do tkanek szybkich. Z tych 艂atwo dost臋pnych informacji obliczamy ilo艣膰 uwolnionego gazu, jak pomno偶ymy przez odpowiednie zmiany ci艣nienia i rozpuszczalno艣ci helu w wodzie i oleju. Je艣li potrzebne s膮 te dane to zamieszcz臋 lecz wypada zna膰 takie pozycje zanim rozpocznie si臋 rozmow臋.
Powa偶niejszym problemem jest jak膮 艣redni膮 wybra膰, arytmetyczna jest najwy偶sza, geometryczna wydaje si臋 by膰 odpowiedniejsza.

pozdrawiam rc

Pi膮 Mar 12, 2010 12:54 pm
Awatar u偶ytkownika

Na Podwodnej Przygodzie dowiedzia艂em si臋 od J.Krzy偶aka 偶e nie posiada dok艂adniejszych informacji o masach r贸偶nych przedzia艂贸w tkankowych. Od anestezjologa D.Tomaszewskiego na szybko nie dowiedzia艂em si臋 te偶 tych danych, ale rozpozna temat. Polecam jego jutrzejszy wyk艂ad, po spotkaniu w CS wiadomo 偶e bardzo warto wys艂ucha膰, wydobywa艂em cenne dla siebie informacje kt贸rych nie mo偶na pozyska膰 od innych z zakresu jego specjalizacji. Om贸wili艣my te偶 problem kt贸ry postawi艂 Leszek Nowak, przychyli艂 si臋 do mojego pogl膮du du偶a masa tkanek 艣rednich ma znacz膮cy wp艂yw na obj臋to艣膰 odsycanych gaz贸w. Zw艂aszcza dla szybkiego helu.
Co z tego wynika, du偶a przykro艣膰 dla Leszka Nowaka, kolejne za艂o偶enie posz艂o si臋 ... . Metoda brania danych z sufitu jest doskona艂a, na szkoleniach w ... .

pozdrawiam rc

Sob Mar 13, 2010 5:24 pm

Do艂膮czenie: 艢ro Pa藕 21, 2009 9:47 am
Miejscowo艣膰: Warszawa
anarchista napisa艂(a):
Od anestezjologa D.Tomaszewskiego
...
du偶a masa tkanek 艣rednich ma znacz膮cy wp艂yw na obj臋to艣膰 odsycanych gaz贸w. Zw艂aszcza dla szybkiego helu.
Co z tego wynika, du偶a przykro艣膰 dla Leszka Nowaka

呕adna przykro艣膰. Odpowiednia manipulacja faktami i tyle. Bardzo ch臋tnie przedyskutuj臋 problem z Panem D.Tomaszewskim. Jestem do dyspozycji na Targach Wiatr i Woda w godzinach 10-11 i od 14 do ko艅ca targ贸w na stanowisku Magazynu Nurkowanie

Sob Mar 13, 2010 11:03 pm
Profil WWW
Awatar u偶ytkownika

Leszek Nowak napisa艂(a):
呕adna przykro艣膰. Odpowiednia manipulacja faktami i tyle. Bardzo ch臋tnie przedyskutuj臋 problem z Panem D.Tomaszewskim. Jestem do dyspozycji na Targach Wiatr i Woda w godzinach 10-11 i od 14 do ko艅ca targ贸w na stanowisku Magazynu Nurkowanie
Tabel臋 zawiesi艂em, mo偶esz przemno偶y膰 warto艣膰 15000g dla tkanek szybkich przez spadki nasycenia w zadanym czasie. Wiadomo 偶e to tkanki szybkie z czasami po艂owicznego odsycania od 1,88 min do 10,21. Da to pewn膮 obj臋to艣膰. Potem 37000g przez spadki nasycenia w przedzia艂ach o czasach od 14,48 do 29,11min, w zadanym czasie. Wychodzi pewna warto艣膰 kt贸ra nie jest ma艂膮 wy偶szego rz臋du. Rozpuszczalno艣ci helu te偶 poda膰 ?
W pe艂ni bym si臋 zgadza艂 z interpretacj膮 偶e nale偶y zastosowa膰 Twoje przybli偶enie (uwzgl臋dnienie jedynie szybkich tkanek) dla sytuacji w kt贸rej tylko szybkie tkanki kontroluj膮 dekompresj臋. Oznacza to bardzo szybkie zanurzanie i powr贸t na powierzchni臋.

Machomet do G贸ry, czy g贸ra do Machometa. B膮d藕 powa偶ny.

pozdrawiam rc
dopisek (22 marca) czyste jaja
Leszek Nowak napisa艂(a):
CBDU (jakby艣 nie rozumia艂: Co By艂o Do Udowodnienia).
Przejrza艂em kilka ksi膮偶ek z matematyki "Matematyka w Fizyce Klasycznej i Kwantowej" i "matematyka elementarna z wy偶szego stanowiska" jest stosowana forma c.b.d.o. Natomiast w "Analza" Krzysztof Maurin BM tom 38 jest stosowany kwadracik.
Spotyka艂em te偶 okre艣lenie c.n.d.

Nie Mar 14, 2010 3:58 pm
Awatar u偶ytkownika

Od d艂u偶szego czasu pr贸buj臋 wydoby膰 dok艂adniejsze dane dotycz膮ce mas r贸偶nych przedzia艂贸w tkankowych. Porf R.K艂os (obecnie taki tytu艂 posiada) nie posiada dok艂adniejszych danych ni偶 te kt贸re opublikowa艂.
DAN Polska nie odpowiada, M. Kosut unika udzielenia pomocy w centrali. Inni znani ze 艣rodowiska medycyny hiperbarycznej nie maj膮 takich informacji.
Leszek Nowak napisa艂(a):
Tymczasem wykonanie tego w opisany spos贸b spowoduje du偶e ryzyko powstania DCS w tkankach szybkich oraz mo偶liwo艣膰 DCS ucha wewnetrznego. Jest to spowodowane znaczn膮 kontrdyfuzja azotu (patrz wykres nasyce艅 N2).
W艣r贸d organ贸w nara偶onych na DCS wymieniasz ucho wewn臋trzne. Tabela 7.1 J Krzy偶ak ta do kt贸rej odsy艂a艂em.
Podaje 偶e czasy po艂owicznego odsycania to 146-238 min dla azotu i 55-90 dla helu. Z tego wzgl臋du przyjmowanie z sufitu masy szybkich tkanek, jest kolejnym b艂臋dnym za艂o偶eniem. Jak wida膰 racjonalnym by艂o pos艂u偶enie si臋 tabel膮 kt贸r膮 podsuwa艂em od pocz膮tku. Uwzgl臋dniaj膮c膮 szybkie i 艣rednie przedzia艂y, skoro problemy dotycz膮 r贸wnie偶 tkanek o d艂ugich czasach odsycania. Ucho wewn臋trzne 10 do 12 przedzia艂 dla helu i azotu, w ZH-L16. Nie jest szybk膮 tkank膮, jak wida膰 trzeba uwzgl臋dni膰 szerokie spektrum przedzia艂贸w do oszacowania.

pozdrawiam rc
ps J.Krzy偶ak poda艂 na PP 偶e dla medycyny cz艂owiek wa偶y 70kg, to przyczynek kt贸ra impreza by艂a ciekawsza.

Nie Kwi 11, 2010 5:01 pm
Awatar u偶ytkownika

Ci膮g dalszy z innego forum.
http://www.rebreathers.pl/forum/viewtopic.php?t=63

pozdrawiam rc

艢ro Lip 21, 2010 10:30 am
Wy艣wietl posty z poprzednich:  Sortuj wed艂ug  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 30 posty(贸w) ]  Id藕 do strony Poprzednia  1, 2, 3

Kto jest na forum

U偶ytkownicy przegl膮daj膮cy to forum: Brak zarejestrowanych u偶ytkownik贸w oraz 1 go艣膰

Nie mo偶esz zak艂ada膰 nowych temat贸w na tym forum
Nie mo偶esz odpowiada膰 w tematach na tym forum
Nie mo偶esz edytowa膰 swoich post贸w na tym forum
Nie mo偶esz usuwa膰 swoich post贸w na tym forum
Nie mo偶esz dodawa膰 za艂膮cznik贸w na tym forum

Szukaj:
Skocz do: