Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy Obecny czas: Åšro Wrz 08, 2010 9:17 pm

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 5 posty(ów) ] 
 Sam na Thistlegorm czy to możliwe? 
Autor Wiadomość

Dołączenie: Śro Paź 21, 2009 9:47 am
Miejscowość: Warszawa
Post Sam na Thistlegorm czy to możliwe?
Witam!
Ostatnio nurkowałem na Thistlegorm. Do tej pory uważałem, że jest to jedno z najczęściej odwiedzanych miejsc nurkowych, a tutaj niespodzianka. Okazało się, że byliśmy jedyną łodzią. Żeby było śmieszniej to załoga nie miała namiarów na wrak i płyneła na pewniaka, że na miejscu beda już jakieś łodzie, które wskażą pozycję. Na szczęście mieliśmy w komórkach GPS i udało się załodze wskazać miejsce wraku (początkowo szukali jakis 1km od właściwej pozycji). Za to nurkowania rewelacyjne. Nurkując na rebreatherze mogłem sobie pozwolić na dłuższy pobyt na wraku. W rezultacie przez ok 0,5h byłem na wraku kompletnie sam. Cisza, spokój, doskonała widoczność, ławice ryb, jednym słowem sielanka :)

Pon Mar 01, 2010 10:46 pm
Profil WWW
Awatar użytkownika

Dołączenie: Wto Paź 20, 2009 8:16 pm
Post Re: Sam na Thistlegorm czy to możliwe?
Leszek Nowak napisał(a):
Ostatnio nurkowałem na Thistlegorm.

Aż mi się łezka zakręciła! Uwielbiam ten wrak, nurkowałem na nim dziesiątki razy, znam go bardzo dobrze. Na FCS są forumowicze, którzy pamiętają całkiem przeciwne zdarzenie:

Na Abu Nuhas zepsuła się łódź, Egipcjanie podstawili drugą bez kompresora, a część butli, które przełożyliśmy z zepsutej łodzi było pustych, mimo iż zostały oznaczone jako pełne. Odkryliśmy to w drodze na This. Po pierwszym nurku dzięki uprzejmości Włochów na pokładzie innej łodzi, mogliśmy dobić część butli. Niestety nie wszystkie, zabrakło dwóch. Wyszło więc, że Egipcjanie pod wodę nie weszli, poprowadziłem wtedy grupę 10 nurków (wbrew obowiązującym zasadom, zresztą). Nurkowanie było super, całą 10-cio osobową grupą powycieraliśmy naszym szpejem najciekawsze miejsca wraku. Nurkowanie mogło się odbyć bezpiecznie dzięki Darkowi, który tu zresztą dużo pisuje na FCS, był wtedy MOIM :) divemasterem i zamykał grupę. Dziękuję, Darku :roll:.

I jeszcze filmik:
http://www.youtube.com/profile?user=CrazySharkWarszawa#p/u/4/OzojICKiW2Y

CB

Pon Mar 01, 2010 11:39 pm

Dołączenie: Czw Paź 29, 2009 11:37 am
Hihihi. To było chyba o mnie. Faktycznie pamiętam to nurkowanie i było rewelacyjnie. Dojście od poręczówki do naszej łodzi było wtedy najtrudniejsze jakie miałem w życiu. Nie bardzo dawaliśmy rade sobie z prądem (nie mieliśmy z nim szans), do tego stopnia, że nas lina przywiązana pomiędzy łodziami wciągnęła pod dno naszej łodzi. Wyrwane automaty, przeczochrani po dnie łodzi z naroślami i delikatnie mówiąc dość mocno przyciśnięci liną do dna łodzi jakoś sobie poradziliśmy. Jak płynęliśmy to sympatyczni włosi bili nam brawo k….
To jest nurkowanie! :)

Wto Mar 02, 2010 5:59 pm
Awatar użytkownika

Dołączenie: Wto Paź 20, 2009 8:16 pm
DarekG napisał(a):
Nie bardzo dawaliśmy rade sobie z prądem

No bo był sztorm :twisted:, a w grupie była 15-sto letnia dziewczyna, o nią martwiłem się najbardziej, ale jakoś to ogarnęliśmy :).

Braw nie słyszałem, ale miło wiedzieć :).

CB

Åšro Mar 03, 2010 12:12 am

Dołączenie: Czw Paź 29, 2009 11:37 am
Pewnie jak zobaczyli, że przeżyliśmy to im się znudziło i sobie poszli :D

Åšro Mar 03, 2010 3:45 pm
WyÅ›wietl posty z poprzednich:  Sortuj wedÅ‚ug  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 5 posty(ów) ] 

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość