Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy Obecny czas: Åšro Wrz 08, 2010 9:12 pm

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3 posty(ów) ] 
 Maska z bocznymi, wypukÅ‚ymi szybkami 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Dołączenie: Wto Paź 20, 2009 8:16 pm
Post Maska z bocznymi, wypukÅ‚ymi szybkami
Chodzi o maskę M31 Visio tri-ex. Mam pytanie o sens tych wypukłości. Czy one po prostu rozszerzają kąt widzenia, czy może tak załamują światło, że działają jak lusterka wsteczne?

Image

Pozdrawiam,
CB

Pią Paź 23, 2009 11:57 am

Dołączenie: Pią Paź 23, 2009 11:16 am
Post Re: Maska z bocznymi, wypukÅ‚ymi szybkami
Witam,

W masce M-31 zastosowano dodatkowe boczne szkiełka w formie zaokrąglonej.
Chodzi tu o zmniejszenie martwego kąta pomiędzy szybą główną a boczną.
Dzięki temu uzyskano o około 1,6 razy większe pole widzenia niż w tradycyjnej masce.
Image
Oczywiście zaokrąglenia wpływają na lekkie zniekształcenie widzianego obrazu.

Te szkiełka nie działają jak lusterka w samochodzie :D

Brand Manager Tusa
Sebastian Zbrożek

Pią Paź 23, 2009 12:56 pm

Dołączenie: Czw Paź 29, 2009 11:37 am
Post Re: Maska z bocznymi, wypukÅ‚ymi szybkami
Witam,
Mam tą maskę i pozwolicie, że wypowiem się na jej temat jako użytkownik. Zacznijmy od tego, ze jestem zwolennikiem masek z przezroczystych materiałów. Wiąże się to z tym, że do oczu dociera więcej światła i czasem można zobaczyć coś poruszającego się z boku na granicy naszego pola widzenia. Zobaczyć to może nawet za duże słowo, bardziej chodzi o wykrycie ruchu lub promieni światła latarki partnera. Takie widzenie bardziej przypomina widzenie dinozaura, czyli tylko wtedy, kiedy coc jest duże i porusza się. Chodzi bardziej o zidentyfikowanie istnienia obiektu niż to, czym ten obiekt jest.
We wspomnianej masce boczne szkiełka w zaokrąglonej formie spełniają właśnie taka rolę. Zaintrygowany postem założyłem maskę i próbowałem zobaczyć cokolwiek przez te szkiełka. Zaczęły boleć mnie oczy i zapewniam was – nie da się przez nie absolutnie niczego zobaczyć. Pod wodą też nie przypominam sobie, żebym cokolwiek widział. Widział = był w stanie rozpoznać że jest jakiś obiekt i czym on jest.
Wracając jednak do początku mojej wypowiedzi jestem głęboko przekonany, że warto jest mieć tą maskę i spełnia ona bardzo wysokie standardy, jak również pozwala na szersze widzenie, w zakresie, który opisałem powyżej.

Sob Lis 07, 2009 1:48 pm
WyÅ›wietl posty z poprzednich:  Sortuj wedÅ‚ug  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3 posty(ów) ] 

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość