Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy Obecny czas: Sob Wrz 04, 2010 5:44 pm

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 5 posty(ów) ] 
 "Oddech życia"? 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Dołączenie: Wto Paź 20, 2009 8:16 pm
Post "Oddech życia"?
W cudzysłowie bo chodzi o produkt, a nie o samo sztuczne oddychanie. Produkt, który nazywa się "Oddech Życia".

Chcąc urozmaicić kurs EFR postanowiłem w aptece zakupić polski odpowiednik folii Laerdala. Cena mnie nie przeraziła, zaledwie 4,39 zł w porównaniu z 12 zł za produkt zachodni.

Image Image

Opakowanie niezbyt imponujące, nie mniej zawartość wydawała się nie budzić zastrzeżeń.

Image Image

Niestety, plastikowa kostka zupełnie nie pasuje do ust fantomów Little Anne, czy też Boy. Tym bardziej nie mieści się w ustach niemowlaczka (po prawej). Tak więc ten produkt nie nadaje się do nauki sztucznego oddychania.

Image Image

Co gorsza próba umiejscowienia kostki w ustach Little Anne spowodowała oddzielenie się plastikowej części od folii i wpadnięcie jej do jamy ustnej fantoma. Problemy z wydobyciem tej dużej części z ust Ani, każą zadać pytanie, co by się stało, gdyby taka sytuacja miała miejsce podczas rzeczywistej resuscytacji?

Image

Powtórzyło się to kilka razy. Potwierdził się więc wniosek, że "Oddech Życia" wcale nie nadaje się do ćwiczeń ratowania życia.

Image Image

Kostkę należy trzymać palcem (po lewej Ania, po prawej chłopczyk)...

Image Image

...w przeciwnym razie fantom albo wypluwa ją, albo... połyka :?.

Image Image

Próba na żywym człowieku utwierdziła nas w przekonaniu, że to bubel, kostka nie tylko jest zbyt duża ale i za płytka, po włożeniu do ust nie sięga poza zęby, a opiera się na nich. Pozujący do zdjęć Tomek określił to jako dyskomfort dla dziąseł i zębów. Na filmie EFR pokazany jest analogiczny produkt Leardal'a, tam jednak plastikowy element jest eliptyczny, węższy i dłuższy, tak że sięga poza zęby.

Image Image

Pozostaniemy więc jednak przy oryginalnej folii, świetnie nadaje się do ćwiczeń, a jej użycie w realnej sytuacji nie budzi zastrzeżeń.

A "Oddech Życia" na szafot :o !

CB

Nie Lis 01, 2009 3:39 pm
Awatar użytkownika

Dołączenie: Pon Paź 26, 2009 2:06 pm
Post Re: "Oddech życia"?
Miałem nikłą przyjemność testowania tego bubla!
Obawiam się, że zamiast uratowanego mieli byśmy jeszcze bardziej poszkodowanego.
Na zdjęciach to Ja niestety.

Nie dość że opierało mi się to plastikowe coś o dziąsła to jeszcze utrudniało swobodne oddychanie więc jeśli poszkodowany
Złapał by pierwszy oddech to by zaczął się dusić…
Oddech życia może zabijać…
Polecam maskę do resuscytacji która nie wymaga wpychania niczego w usta ofiary…
Najlepsze moim zdaniem sÄ…:

Image

Pon Lis 02, 2009 4:33 pm

Dołączenie: Czw Gru 17, 2009 9:39 pm
1. Pocket mask jest zdecydowanie dobrym pomysłem.
2. Gdym musiał używać opisanej wyżej folii z gwizdkiem, odwróciłbym strony.
Wyluksowana żuchwa ratowanego zapewnia drożność dróg oddechowych. To daje pełną kontrolę nad otworem gębowym ratowanego. Gwizdek nie zabezpieczy przed opadającym językiem (wówczas niezbędna jest rurka ustno-gardłowa). Płaska strona uszczelnia połączenie, a gwizdek w zębach ratownika ułatwia sprawne wdmuchiwanie powietrza.

Jak kto lubi:))

Czw Gru 17, 2009 9:51 pm
Awatar użytkownika

Dołączenie: Wto Paź 20, 2009 8:16 pm
Robert napisał(a):
Gdym musiał używać opisanej wyżej folii z gwizdkiem, odwróciłbym strony.

Hm..., świetny pomysł, widać dla osób myślących, je najzwyczajniej wyłączyłem myślenie :lol:.

Chodzi o to, że folie nadrukowuje się tak, by napisy były widoczne we właściwy sposób po położeniu folii prawidłową stroną na twarzy ratowanego. Najlepszym dowodem jest folia Laerdala, gdzie jest napis: "This side up".

CB

PiÄ… Gru 18, 2009 12:09 am
Awatar użytkownika

Dołączenie: Pon Paź 26, 2009 2:06 pm
NIE DA SIĘ.

Druga strona jest zablokowana.
To znaczy można tylko jedną stroną wpuszczać powietrze.
Taki zawór jak czasem jest w balonikach dla dzieci, pompujesz, ale powietrze nie ucieka.
Ta sama zasada. :lol:

Sprawdziłem!

Pozdrawiam Tomek

PiÄ… Gru 18, 2009 2:51 pm
WyÅ›wietl posty z poprzednich:  Sortuj wedÅ‚ug  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 5 posty(ów) ] 

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość